We deden een bevraging bij koerskijkers en onderzochten wat ze graag zien en wat hun interesseert in de koers.
Mensen zeggen dat ze naar de koers komen voor verschillende redenen. Volgens onze bevraging komt het grootste deel naar de koers voor de wedstrijd zelf (passie, wedstrijdverloop, spanning, belevenis, de renners/rensters,…). Daarnaast komen de toeschouwers ook voor de sfeer, omdat ze werken op de koers (verzorgers, mechaniekers, seingever) of familie zijn van iemand die deelneemt.
Gemiddeld bezoekt de koerskijker ongeveer 11 koersen per persoon per jaar. Er worden heel diverse koersen bezocht. het gaat over interclub kampioenschappen tot nieuwelingen koersen, kermiskoersen, natour criteriums, meerdaagse wedstrijden tot de klassiekers.
De toeschouwers komen ook meestal langer dan 3 uur op een koers en ze geven gemiddeld € 15 per persoon uit per koers.
Een live-uitzending aan de aankomst van de koers interesseert de koerskijkers zeker. Tijdens de laatste ronde van de wedstrijd geeft meer dan 80 % aan de uitzend te bekijken. Een groot deel van de toeschouwers denkt dan ook extra geld uit te geven.
Wat verwachten kijkers nu eigelijk van een live-uitzending? Ook dat hebben we ook gevraagd in onze vragenlijst. Ze verwachten vooral de laatste 2 uur van de wedstrijd live te kunnen zien, met live-commentaar, de podium ceremonie en interviews na de wedstrijd. De aanwezigheid van sponsoring in beeld hoort ook bij hun verwachtingen. Als de kijkers zelf mogen kiezen wat ze graag zien, zeggen ze: live beelden van voor de wedstrijd en ook live beelden vanuit de lucht gewild zijn.
Indien er sponsoring in beeld komt, verkiest de helft van de van de ondervraagden sponsor logo’s bij de tekst informatie. En liever niet dat de uitzending wordt onderbroken voor reclame. Qua informatie in beeld, valt op dat vooral live-kilometeraanduiding en live-tijdsverschillen wordt verwacht, maar ook aanduidingen van wie in beeld rijdt en op welke positie in de wedstrijd.
Op deze vraag over op welk platform er naar livestreams gekeken wordt, valt op dat meestal via websites/apps van zenders wordt gekeken. Op andere websites, facebookpagina’s of een youtube pagina worden ook wedstrijden bekeken. De ondervraagden kijken heel veel verschillende wedstrijden en de helft kijkt de hele wedstrijd via livestream.
Indien de wedstrijd live te zien zou zijn, zou bijna 85 % anderen aanraden om te kijken naar de uitzending, ter plaatse of online. Dit geeft een groot potentieel van extra toeschouwers indien op voorhand de livestream wordt aangekondigd. De koerskijker geeft ook nog aan geïnteresseerd te zijn in een lange samenvatting (+/- 10 minuten) achteraf.
Conclusie
Aan het einde van dit onderzoek kunnen we besluiten dat een live-uitzending en livestream van een wielerwedstrijd wel degelijk een meerwaarde biedt. Er zouden meer toeschouwers aanwezig zijn indien er een live-uitzending is van de koers. Ook online zouden er meer toeschouwers zijn, wat livestreaming ook een extra meerwaarde geeft. Belangrijk is wel dat de live-uitzending en/of livestream op voorhand wordt aangekondigd, zodat mond-aan-mond reclame haar werk kan doen. Ter plaatse zouden toeschouwers vooral het laatste deel van de koers bekijken via live-uitzending. Online kijken mensen een groot deel of de volledige wedstrijd. En livestreams worden het meest bekeken op websites of apps van zenders.
Ter plaatse willen de toeschouwers vooral de laatste 2 uur live kunnen zien en wil men genoeg informatie over de wedstrijdbeelden en de renners. Daarnaast kiezen de toeschouwers ervoor om de uitzending niet te onderbreken voor reclame. Liever zien zij sponsorlogo’s verschijnen bij de tekst informatie op beeld.
Deze bevraging werd afgenomen voor de corona-pandemie uitbrak.